tisdag 14 februari 2012

Lite fakta om Åsa Lind

Åsa Lind

  
Åsa Lind är en svensk barnboksförfattare. Hon har tidigare arbetat som journalist, grötkokerska, restaurangchef, kockhalva och vårdbiträde men är nu författare på heltid. Hon föddes 1958 i byn Karbäcken i norra Ångermaland som yngst av fyra systrar. Hon bodde granne med både farmor och mormor och hennes uppväxt beskriver hon som full av sånger och berättelser. Hon gick ett år på Nyckelviksskolan och två på journalisthögskolan i Stockholm. Även om hon jobbat med mycket annat har läsning och skrivandet alltid varit en stor del av hennes liv. ”Det är mitt sätt att undersöka verkligheten, och försöka förstå en del av den”, säger hon i en presentation på Raben & Sjögrens hemsida . ”Vad är möjligt att säga med ord? Hur skriver man en färg? Hur berättar man en doft? Kan rymden rymmas i en bok?”

 I Åsa Linds litteratur hittar man ofta dessa och liknade filosofiska frågeställningar.  För tunga ämnen för att behandlas  i barn eller ungdoms litteratur kanske någon skulle säga men det är just det som är speciellt med Åsa Linds böcker. Hennes böcker behandlar livets stora frågor  genom ett barns ögon. Hon är en stor bokälskare vilket också framgår i hennes böcker.
Hon debuterade med barnboken Troll-Tula och Nisse 1995 och fick Nils Holgersson statyetten 2003 för boken Sandvargen. Hon har också  gett ut flera andra barnböcker som t.ex. Prinsessbok 2004. Slumpens bok kom ut 2009. Den har fått god kritik och mycket uppmärksamhet för sin annorlunda skrivstil och filosofiska underton. Slumpens bok är Åsa Linds första bok första ungdomsroman  men det ganska öppna slutet får en att hoppas på att det kanske snart kommer en uppföljare.   

/ Elin  
                                                     

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar